Apa Cina Mau?

Oleh Lim Hong Siang 
Mustahil politik masyarakat Cina dicerminkan selengkapnya dalam ruang pojok sekecil ini. Seperti masyarakat kaum lain, politiknya berbeza mengikut kelas ekonomi, aliran bahasa, dialek dan budaya, alamatnya di pusat bandar mahupun desa pedalaman, rangkaian sosialnya dan sebagainya.

 Pendirian seseorang taukeh semestinya berbeza dengan seseorang kuli dalam isu penetapan gaji minimum. Maka usahlah Melayu menggaru-garu kepala apabila melihat taukeh besar Cina bermesra dengan Najib sementara ah soh seperti Aunty Mei mengutuk dan memaki Najib di tengah-tengah jalan raya.

Sesungguhnya manusia di dunia berkongsi matlamat yang sama, iaitu menghambat kebahagiaan masing-masing. Padahal kebahagiaan itu tidak banyak berbeza, misalnya sihat, bebas, hidup sejahtera, bermaruah, berjaya dalam kerjaya dan sebagainya. Bezanya lorong mana yang diikuti untuk mengecapi kebahagiaan yang dihambat.

Persoalannya, sejauh manakah seseorang itu mencabul kebahagiaan orang lain sepanjang proses menghambat kebahagiaan diri?

Tentang NP


NP ialah sebuah majalah blog yang cuba menerapkan bahan-bahan penulisan sastera, budaya dan masyarakat terutama oleh penulis-penulis bebas dan baru. Anda juga boleh menyumbang hasil penulisan anda dengan menghantar ke: naskahpercuma@gmail.com